Autisme

Autisme heeft grote invloed op iemands leven. Zowel op je eigen leven, als op dat van een partner of familieleden.  Door middel van theater laten wij het publiek deze impact voelen. Op basis van ervaringsverhalen laten wij zien en voelen wat de gevolgen van autisme zijn op het dagelijks leven.

 

Voorstellingen

Theatergroep Bint heeft meerdere voorstellingen en programma’s over autisme. De voorstelling ‘Een indiaan in huis‘ over de impact van autisme op het gezin. Deze succesvolle voorstelling voor ouders en professionals in zorg en onderwijs speelden we al 100 keer door het hele land. Na afloop van de voorstelling gaat het publiek met elkaar in kleine groepjes een Pow Wow doen. Ze gaan met elkaar rondom een totempaaltje hun eigen levenservaringen rondom autisme uitwisselen.

 

De voorstelling What If… is een voorstelling voor Brusjes (of professionals in zorg of onderwijs die met brusjes werken). Hoe is het om een broertje of zusje te hebben met autisme? Neem je wel eens vriendjes mee naar huis? En wat vertel je hen over je broer of zus? What if is een dynamische voorstelling speciaal voor jonge mantelzorgers tussen de 10-15 jaar.

 

Daarnaast hebben wij twee verBintprogramma’s ontwikkelt over autisme: autisme & puberteit en over autisme & werk.

Wat is autisme?

Met autisme bedoelen we de diagnoses: Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD). Er zijn verschillende kenmerken van autisme. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier.  Alles wat mensen met autisme zien, horen of ruiken wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

 

Er zijn mensen met autisme en een verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme.
(bron: website NVA)