Dementie

Wat betekent het als je partner, je moeder of vader dementie krijgt? Hoe combineer je de zorg voor je moeder met dementie, je eigen gezin én houd je op je werk en thuis alles draaiende? En voor welke keuzes kom je te staan? Door in een theatervoorstelling mee te kijken in het leven van een mantelzorger wordt het pijnlijk voelbaar hoe groot de impact hiervan is.

 

Voorstellingen

Bint heeft de muzikale voorstelling Overeind voor en over volwassen mantelzorgers ontwikkelt. Eén van de thema’s in Overeind is omgaan met dementie. Dat maakt deze voorstelling erg geschikt voor bijeenkomsten of congressen over dementie of bijvoorbeeld een Alzheimercafé. In overleg is het mogelijk om de voorstellingen op maat aan te passen aan actuele thema’s. Bint ontwikkelt ook interactieve programma’s voor bijeenkomsten op maat.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor bepaalde verschijnselen die optreden door beschadigingen aan hersenen. Die beschadigingen worden veroorzaakt door verschillende (hersen)ziektes. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie raakt de verwerking van informatie in de hersenen verstoord en gaan de geestelijke vermogens achteruit.  Kenmerkend voor dementie is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en je naaste steeds verder achteruitgaat in functioneren. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie.