Dips en Depressie

Iedereen voelt zich wel eens wat minder vrolijk. Maar wat is nou het verschil tussen een dipje en een depressie? Tussen je even depressief voelen of depressief zijn? Als je zelf last hebt van depressie kan dit lastig zijn om uit te leggen. Theater is een goed medium om zichtbaar en voelbaar maken hoe groot de impact is van een depressie op je leven.

 

Voorstellingen

Theatergroep Bint speelt de voorstelling Out of the Blues over depressie. Ook hebben we een speciale College Tour ontwikkelt voor het hoger onderwijs (geschikt voor MBO, HBO en Universiteit). Daarnaast ontwikkelen we op maat avonden over verschillende aspecten van depressie.

Wat is een depressie?

Depressie is een van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen, met diverse psychische en fysieke symptomen. Van een depressie is sprake als er gedurende minimaal twee weken ten minste vijf verschillende symptomen aanwezig zijn, waarbij in ieder geval sprake is van een sombere stemming of verlies van interesse of plezier. Deze symptomen zijn zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren in belangrijke mate beperken of verhinderen. De duur van een depressie kan variëren van 3 maanden tot meer dan 2 jaar. Bij 40% van de patiënten treedt binnen twee jaar een nieuwe depressie op en 5-10% is chronisch depressief.

 

De belangrijkste kenmerken van een depressie zijn:

 

Een sombere, neerslachtige stemming met een gevoel van leegheid en het verlies van interesse in dingen en van plezier in het leven: niet meer blij kunnen zijn. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 850.000 mensen aan een vorm van depressie lijden.