In de Gloria

over angst voor de dood

In de Gloria trailer

“Jullie hebben het onbespreekbare bespreekbaar gemaakt”

 

In de Gloria is een intieme voorstelling over de dood. Het enige wat we zeker weten in het leven, is dat we dood gaan, en toch hebben we het er niet vaak over. Angst voor de dood is zelfs een van de meest voorkomende angsten. Wat zou het opleveren als we die angst onder ogen zouden komen? En waarom hebben we het eigenlijk liever niet over de dood?

In de Gloria is gemaakt op basis van gesprekken met ouderen en met mensen die in hun werk (dagelijks) met de dood te maken hebben. Aan de voorstelling werkte een groep 65+ ers mee die hun verhaal vertellen. In de Gloria is een solovoorstelling en bestaat uit een combinatie van spel, vertelling en film.

 

Lang zullen ze levensvragen

Na afloop van de voorstelling gaat het publiek in groepjes zelf aan de slag met de Lang zullen ze levensvragen. Dit zijn prikkelende, praktische en filosofische vragen over het leven en de dood.

 

Dit project won de Yarden Afscheidsprijs 2015. Klik hier voor het juryrapport.

 

Spel: Bartelijn Ouweltjes

Reacties op de voorstelling

“Ik besefte tijdens de voorstelling dat het eigenlijk heel mooi is om met je familie en vrienden over doodgaan te praten. En dat het niet droevig hoeft te zijn. Deze voorstelling zet je op een positieve manier aan het denken over wat echt belangrijk is in het leven.”

Guido Horst, 

directeur Ardanta

 

 

‘De dood hebben zij  levend gemaakt door er doodgewoon over in gesprek te gaan!  Geweldig! Een gevoelig thema!’

Margriet en Jeanne, 

bestuur Vrijwilligers Palliatieve ThuisZorg Den Bosch

 

 

Prachtig en ontroerend… Heel fijn dat jullie ondezocht hebben hoe dit belangrijke onderwerp bespreekbaar te maken.

Wilma

 

De voorstelling ‘In de gloria’ is absoluut een katalysator om dit onderwerp toch bespreekbaar te maken. Toeschouwers worden deelnemers aan interessante onderlinge gesprekken over de dood, die theater Bint met hun voorstelling op gang brengt.

Sabina Timmermans, Stedelijk Museum Den Bosch

 

Ontroerd, geraakt, gelachen en aan het denken gezet!

Het spel is een fantastische aanvulling om direct zelf in beweging te komen.

bezoeker premiere

 

Mijn opa is vorige week overleden na een ziekbed van een paar weken, ik moest nog even aan jullie voorstelling denken. Ik stond er bij de voorstelling niet zo bij stil, maar merkte bij het sterven van mijn opa inderdaad hoe lastig het soms is om te spreken over de dood. Je merkt hoe dat iedereen (ook tegenover opa) toch probeert het onderwerp dood enigszins te omzeilen zelfs al is het zo overduidelijk aan de orde.