Lang zullen ze leven

met 65+ers over het leven en de dood

“Wat zou jij nog willen doen in je leven? Welke levensles mag niet verloren gaan? En wie hoop je terug te zien na de dood?”

 

Op donderdag 19 november heeft dit project de Yarden Afscheidsprijs 2015 gewonnen!! De vakjury koos voor ons project. “Het toont betrokkenheid, is origineel, professioneel en gedurfd en heeft een groot maatschappelijk belang. Het is persoonlijk, hartverwarmend en creatief”, aldus de jury. We zijn blij en trots op deze prachtige prijs!! Bekijk hier het complete juryrapport.

Lang zullen ze leven (2015) over ouder worden, het leven en de dood.

 

‘Lang zullen ze leven’ is een theaterproject dat gemaakt wordt met 65+ers. Bint strijkt neer in een verzorgingshuis, maakt kennis met de bewoners en medewerkers en hun verhalen. Deze verhalen worden gebruikt in de voorstelling.
Tijdens de reis van hun leven vertellen, spelen en zingen 65+ ers en Bint-acteurs persoonlijke verhalen over hun leven, ouder worden, afscheid nemen en de dood. Op humoristische en herkenbare wijze nemen ze het publiek mee op een avontuurlijke reis, waarvan niemand weet waar die gaat eindigen…

 

Voorstelling met iets extra’s
Na afloop van de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes aan de slag met de ‘Lang zullen ze levensvragen’. Dit zijn prikkelende, praktische en filosofische vragen om met elkaar in gesprek te raken over het leven en over de dood.

 

Lang zullen ze leven (2016)
Bint is opnieuw te gast in een zorgcentrum. Ditmaal in Oss. Met 9 ouderen hebben we een nieuwe voorstelling gemaakt op basis van hun verhalen, ervaringen en ideeen over het leven, afscheid nemen en de dood.

 

Spel Bartelijn Ouweltjes, Hetty Willems, Linda van den Broek (Amersfoort)/ Renee Hooymans(Oss) en 65+ers.
Eindregie Lise Lott Kok

Decor: Eljas van der Meulen
Flyer: Ingrid van der Sleen

 

Lang zullen ze leven- Amersfoort is financieel mede mogelijk gemaakt door uitvaartverzekering Ardanta, de gemeente Amersfoort en LangLeve Kunst.
Lang zullen ze leven- Oss is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Nooderlicht, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en Brabantzorg.

Reacties op de voorstelling

Groot compliment voor dit geweldige theaterproject! ‘Lang zullen ze leven’ is een persoonlijke en liefdevolle voorstelling die me heeft ontroert, vermaakt en geraakt tot in mijn tenen. Na afloop speelden we als toeschouwers een spel met vragen over onderwerpen die er toe doen. Ik voerde een openhartig en vooral inspirerend gesprek met enkele hoogbejaarde dames. Nu, 5 dagen na de voorstelling, houdt me dat nog steeds bezig. Dank je wel lieve Theatergroep Bint voor de mooie voorstelling en voor een gesprek dat ik alleen maar kon meemaken dankzij de voorstelling die er aan vooraf ging.
Jolanda Seinen, Kracht van Beleving

 

Ontroerend grappig. Genoten !!
Renee H.

 

Voor mij was het een buitengewoon mooie en herkenbare voorstelling. Geweldig. Veel stof tot nadenken. Ontroerend. 
Bezoeker voorstelling 27 juni

 

Ik vond de voorstelling erg mooi! k hou heel erg van de humor en het serieuze gecombineerd. 

Het was ook bijzonder om tussen de bewoners te zitten en hun opmerkingen te horen.

Bijvoorbeeld bij het onderdeel of je iets geregeld hebt als het lijden te groot wordt, fluisterde een vrouw:‘Heb jij dat geregeld?’ Zo mooi dat ze gelijk reageerde. En ook een teken dat het hun echt raakt. 

Arlette Bordes, Adviseur Ontwikkeling en Opleiding Cubiss

 

Met bewondering en respect, met ontroering  heb ik gekeken naar de voorstelling vanmiddag. Het is te zien en te voelen met hoeveel plezier u dit samen doet, ieder een hele eigen inbreng en toch één geheel. Plezier werd afgewisseld met tere, kwetsbare momenten waarin verteld werd over wat dood met  ons mensen doet. Verhalen over de reis van uw leven: het is heel bijzonder dat u , als bewoner of vrijwilliger, u zich  van een andere kant durft te laten zien aan medebewoners, en aan ons. Herinneringen, dromen over wat u nog zou willen in uw leven, eigen ervaringen met afscheid nemen: het passeerde allemaal de revue.  Ons leven en onze dood: het is een moeilijk onderwerp, waar we niet  makkelijk over spreken met elkaar. U heeft ons allen daarbij geholpen, u heeft de moed getoond ons erover te vertellen uit eigen ervaring: daar wil ik u oprecht voor bedanken. Een groot compliment en een diepe buiging voor u allemaal!

 

Ook jullie wil ik een welgemeend compliment maken: wat een creativiteit en wat een inlevingsvermogen om dit onderwerp met ouderen in een voorstelling te verwerken, geweldig! Ondanks het verschil in leeftijd tussen jullie en die van de deelnemers, is het jullie gelukt een gevoelig onderwerp op een lichtvoetige en tegelijkertijd serieuze manier voor het voetlicht te brengen. Knap hoe jullie de vormen gevonden hebben iedereen mee te laten doen, wat eventuele lichamelijke beperkingen ook zijn, als je er oog en oor voor hebt kan er nog zoveel. Dank jullie wel, voor jullie vakvrouwschap, jullie enthousiasme, hartelijkheid en betrokkenheid waarmee jullie deze groep hebben begeleid. Dank jullie wel voor de manier waarop je ons helpt  over het  leven en de dood na te denken én samen te spreken. We leren elkaar van een andere kant kennen, en dat is heel waardevol.

 

Hartelijke groet, veel succes in jullie werk,

Annemiek Adank, geestelijk verzorger De Wellen Oss, Brabantzorg.

Pers

“Gedurfd, ontroerend én met humor”
AD Amersfoortse Courant

“Bint brengt leven met theatervoorstelling over de dood”
Amersfoort Nu

 

Voor informatie over deze voorstelling of beeldmateriaal voor de pers, kunt u contact opnemen met Bartelijn Ouweltjes, 06 41856352