Overeind

muzikale voorstelling over mantelzorg

Hoe zou het zijn als je ineens voor je partner moet zorgen?

Zou jij je moeder in huis nemen als ze niet meer zelfstandig kan wonen?

En hoe blijf je zelf overeind als je intensief zorgt voor een ander?

 

‘Overeind’ maakt de dilemma’s en zorgen waar mantelzorgers mee te maken krijgen voelbaar. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers. ‘Overeind’ is speciaal gemaakt voor mantelzorgers en hun omgeving en voor professionals op gebied van beleid en zorg. Denk aan mantelzorgbijeenkomsten, congressen of trainingen voor zorgprofessionals en voor beleidsmedewerkers in de zorg of bij de gemeente.

 

Eén van de thema’s in de voorstelling is omgaan met dementie. Dat maakt de voorstelling ook bijzonder geschikt voor Alzheimercafé’s of bijeenkomsten rondom dementie.

 

De voorstelling is geschikt voor iedereen die wel eens voor iemand zorgt!

Na de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen worden eigen ervaringen gedeeld.

 

Spel & muziek: Tim Driessen, Bartelijn Ouweltjes en Hetty Willems.

Regie: Annelies van Wieringen

Flyer: Renske Keuper

 

Overeind is financieel mede mogelijk gemaakt door het Noorderlicht fonds en Fundatie van den Santheuvel, Sobbe.

Reactie op de voorstelling What if, over jonge mantelzorgers:

“De voorstelling was raak! Wij als consulenten waren blij te zien dat er zoveel aspecten van het leven van de jonge mantelzorger aan het licht werd gebracht, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. Het was indrukwekkend, we vielen van verbazing in verdriet en hebben gelachen. Dat het een indrukwekkende voorstelling was zagen we ook aan de bezoekers waaronder docenten, ouders, collega’s, maatschappelijk werkers, zusterorganisaties, maatjes van jonge mantelzorgers en jonge mantelzorgers die geïnterviewd zijn om mee te werken aan dit stuk. De jonge mantelzorgers zeiden: alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen. Waar een leraar noemde dat nazorg wel heel belangrijk kan zijn, welke beerput trekken we los? Ten slotte is 1 op de 4 kinderen jonge mantelzorger.”

Ellen Bokdam,
Projectmedewerker en consulent jonge mantelzorgers, Evenmens