What if

jongerenvoorstelling over mantelzorg
Afbeelding van de voorstelling What If van Theatergroep Bint. Deze interactieve voorstelling gaat over jonge mantelzorgers. Iedereen zorgt wel eens voor een ander. Maar niet iedereen doet dit lange tijd intensief en zonder ervoor betaald te worden. Hoe zorg je voor je moeder met dementie, voor je eigen gezin én houd je op je werk en thuis alles draaiende? Theatergroep Bint maakt het bespreekbaar.

“Wat als jij je moeder eten geeft, in plaats van andersom?”

“Wat als jij in de gaten houdt dat je vader niet teveel drinkt, in plaats van andersom?”

“Wat dan?”

What if? is een online lespakket over jonge mantelzorgers. Het bevat de gefilmde dynamische jongerenvoorstelling What if en verschillende prikkelende opdrachten en gespreksstarters om daarna met je klas te doen. What if maakt voelbaar en bespreekbaar hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt. 

De voorstelling is gemaakt op basis van interviews met jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar oud.

Naprogramma

Na het kijken van de voorstelling kan je met elkaar in gesprek aan de hand van concrete prikkelende opdrachten. Zo is er een #aftertalk om te doen, zijn er dilemma’s om met elkaar over in gesprek te gaan, is er een quiz en is er een gedachte-experiment (een filosofisch gesprek).

Spel: Doris Vervuurt, Evalinde Lammers, Timo Swart
Regie: Bartelijn Ouweltjes
Camera en montage: Roel van der Eerden

What if? is gemaakt in samenwerking met Evenmens en met medewerking van de provincie Overijssel.

THEATERGROEP BINT

Maakt het bespreekbaar
Interactieve werkvormen
600+  voorstellingen & 60.000+  bezoekers

“De voorstelling was raak! Wij als consulenten waren blij te zien dat er zoveel aspecten van het leven van de jonge mantelzorger aan het licht werd gebracht, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. Het was indrukwekkend, we vielen van verbazing in verdriet en hebben gelachen. Dat het een indrukwekkende voorstelling was zagen we ook aan de bezoekers waaronder docenten, ouders, collega’s, maatschappelijk werkers, zusterorganisaties, maatjes van jonge mantelzorgers en jonge mantelzorgers die geïnterviewd zijn om mee te werken aan dit stuk. De jonge mantelzorgers zeiden: alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen. Waar een leraar noemde dat nazorg wel heel belangrijk kan zijn, welke beerput trekken we los? Ten slotte is 1 op de 4 kinderen jonge mantelzorger.”

Ellen Bokdam,
Projectmedewerker en consulent jonge mantelzorgers, Evenmens

Bint maakt het bespreekbaar