What if

jongerenvoorstelling over mantelzorg

Week van de jonge mantelzorger 2020

“Wat als jij je moeder eten geeft, in plaats van andersom?”

“Wat als jij in de gaten houdt dat je vader niet teveel drinkt, in plaats van andersom?”

“Wat als jij na school niet af kunt spreken met leeftijdsgenoten omdat je voor je zieke broertje moet zorgen?”

“Wat dan?”

 

What if? is een dynamische jongerenvoorstelling die laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt. Het beinvloed de beeldvorming en maakt bewust van de dilemma’s en zorgen waar jongeren in een mantelzorgsituatie mee te maken krijgen.

 

De voorstelling is gemaakt op basis van interviews met jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar oud.

 

Naprogramma

Na het kijken van de voorstelling volgt een interactief programma waarin jongeren zich gaan verhouden tot de verhalen uit de voorstelling en de persoonlijke verhalen van hun leeftijdsgenoten.

 

Spel: Bartelijn Ouweltjes, Hetty Willems, Milan Peeters en Tom Janssen.

Regie: Lise Lott Kok

Tekeningen decor: Bas Heymans
Flyer: Renske Keuper

 

What if? is gemaakt in samenwerking met Evenmens en met medewerking van de provincie Overijssel.

“De voorstelling was raak! Wij als consulenten waren blij te zien dat er zoveel aspecten van het leven van de jonge mantelzorger aan het licht werd gebracht, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. Het was indrukwekkend, we vielen van verbazing in verdriet en hebben gelachen. Dat het een indrukwekkende voorstelling was zagen we ook aan de bezoekers waaronder docenten, ouders, collega’s, maatschappelijk werkers, zusterorganisaties, maatjes van jonge mantelzorgers en jonge mantelzorgers die geïnterviewd zijn om mee te werken aan dit stuk. De jonge mantelzorgers zeiden: alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen. Waar een leraar noemde dat nazorg wel heel belangrijk kan zijn, welke beerput trekken we los? Ten slotte is 1 op de 4 kinderen jonge mantelzorger.”

 

Ellen Bokdam,
Projectmedewerker en consulent jonge mantelzorgers, Evenmens