Angst voor de dood

Het enige wat we zeker weten in het leven, is dat we dood gaan, en toch hebben we het er niet vaak over. Angst voor de dood is zelfs een van de meest voorkomende angsten. Wat zou het opleveren als we die angst onder ogen zouden komen? En waarom hebben we het eigenlijk liever niet over de dood? Theater is een goed middel om dit lastige onderwerp bespreekbaar te maken. Door eerst te kijken, te luisteren en geraakt te zijn door verhalen van anderen, is het daarna gemakkelijker om zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan.

 

Uit onderzoek blijkt dat praten over de dood rust kan geven, de kwaliteit van het leven kan verbeteren en dat het rouwproces van de nabestaanden positief beïnvloedt als er van te voren over de dood gesproken is.

 

Voorstellingen

Bint heeft  meerdere voorstelling die de dood bespreekbaar maakt. We hebben een voorstelling gemaakt die we spelen met 65+ers: Lang zullen ze leven. In de voorstelling staan de acteurs van BInt samen op het podium met senioren. In deze intieme voorstelling vertellen en zingen zij over hun leven en over hun ervaringen met de dood. De oudste actrice die mee deed was 89 jaar!

De voorstelling In de Gloria wordt gespeeld door twee acteurs en is een theatraal onderzoek naar waarom het zo lastig is om over de dood te praten. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een prachtige speciaal voor de voorstelling gemaakte film.

Op dit moment ontwikkelt Bint de voorstelling ‘En ze leefden nog..’ waarin mensen die weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn centraal staan. Hoe ga je om met dit besef? En hoe gaat de omgeving hier mee om?